Belastingen: de SITO Kennisbank helpt je met je aangifte

31 maart 2021

Het eerste kwartaal van het jaar: traditioneel dé periode dat je als ondernemer en particulier bezig bent met de belastingaangiften. Wist je dat de SITO Kennisbank uiteenlopende artikelen bevat over belastingen?

Omzetbelasting

Iedere zelfstandige ondernemer draagt periodiek omzetbelasting af. De btw-aangifte doe je elke maand, kwartaal of jaar, afhankelijk van de grootte van je bedrijf. 

Corona en je belastingaangifte

In 2020 heeft de coronapandemie veel invloed gehad op de bedrijfsvoering en resultaten van ondernemingen. De Nederlandse overheid heeft allerlei regelingen in het leven geroepen. In je belastingaangifte kan je rekening houden met:

Als ondernemer is het mogelijk om uitstel aan te vragen voor de aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting. Ook kan je uitstel van betaling  aanvragen als je te maken hebt met betalingsproblemen. Uitstel kan je aanvragen tot en met 30 juni 2021.

Ontving je TOGS of TVL? Dan hoef je hier geen belasting over te betalen. Een TOZO-uitkering telt wel mee als inkomen waarover belasting betaald moet worden.

Controleer de vooringevulde bedragen dit jaar extra goed. Misschien waren er veranderingen in je situatie die nog niet verwerkt zijn.

Je mag je verlies verrekenen door een fiscale coronareserve te vormen.

Aangifte doen

Als je aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting doet, let dan ook op afschrijvingen, je fiscale reserves en het tarief vennootschapsbelasting.

Aftrekposten

Let verder goed op of je in aanmerking kunt komen op aftrekposten als:

Bedrijfskosten

Autokosten

Mkb-winstvrijstelling

Zelfstandigenaftrek

Startersaftrek

Meewerkaftrek

Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

Stakingsaftrek

Investeringsaftrek: MIA, VAMIL of EIA

Heb je ook tips?

Ondanks onze zorgvuldigheid kan het voorkomen dat informatie verouderd is of onjuistheden bevat. Meld het ons, en ook als je aanvullende informatie hebt over belastingen die voor andere SITO-leden interessant is.