Welkom op de kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers


De meeste coronamaatregelen zijn niet meer nodig. De besmettingen nemen af en steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Maar de gevolgen van de coronacrisis zijn nog steeds merkbaar. Misschien geldt dit ook voor u en uw bedrijf. Lees op deze pagina welke coronaregels er nog gelden. En waar u terechtkunt voor advies of om financiële steun aan te vragen.

Stap 4 openingsplan

Sinds zaterdag 26 juni zijn veel coronamaatregelen geschrapt. De basisregels blijven wel gelden, zoals 1,5 meter afstand.

Deze versoepelingen zijn ingegaan:

 • Draag binnen een mondkapje op plekken waar afstand houden niet lukt. Zoals in het openbaar vervoer en op stations, op luchthavens en in vliegtuigen.
 • U mag met meer mensen samen zijn. Er zijn geen regels meer voor het maximale aantal mensen buiten of thuis.
 • Werknemers mogen in overleg met hun werkgever maximaal 50% van hun tijd weer op kantoor werken.
 • Alle locaties en evenementen zijn open onder voorwaarden.
 • Feesten organiseren zonder 1,5 meter afstand mag met coronatoegangsbewijzen. Zoals in discotheken, nachtclubs en 1-daagse festivals.

Bekijk alle versoepelingen en voorwaarden volgens het openingsplan op Rijksoverheid.nl.

Coronatoegangsbewijs

Heeft u een horecazaak, culturele instelling of organiseert u sportwedstrijden? U kunt uw gasten of bezoekers verplichten een coronatoegangsbewijs te laten zien. U mag dan meer mensen binnenlaten. En gasten hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. Lees meer over de regels voor coronatoegangsbewijzen.

Coronaregels voor bedrijven

Lees per branche welke regels er gelden. Regionaal kunnen veiligheidsregio's extra maatregelen nemen. Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen. Lees meer over handhaving van coronaregels.

Gezondheidsmaatregelen op de werkvloer

Uw werknemers mogen gedeeltelijk naar kantoor. Dit betekent: 50% van hun werktijd en op 1,5 meter afstand van collega’s, ook in de lift of kantine. Laat uw werknemers zoveel mogelijk buiten de spits reizen.

Neem maatregelen tegen verspreiding van het virus op de werkvloer. Als u twijfelt over specifieke situaties, neem direct contact op met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Lees meer over regels voor werkgevers.

Coronaprotocollen per branche

Voor sommige sectoren zijn aparte afspraken omdat thuiswerken niet kan. Bijvoorbeeld voor de bouw- en technieksector.

Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de protocollen. In een protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden.

Een protocol is geen wetgeving

Let op: een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen voor de werkvloer.

Steunpakket coronacrisis: financiële regelingen

U kunt ook na juni steun aanvragen als u financiële problemen heeft door de coroncrisis. Het steunpakket voor bedrijven is ingegaan op 1 oktober 2020 en is verlengd tot en met september 2021.

 • Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

  Ondernemers kunnen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De tegemoetkoming helpt u om uw vaste lasten te betalen. Het minimumbedrag vaste lasten is verlaagd van € 3.000 naar € 1.500 per kwartaal en wordt berekend op basis van uw SBI-code. U vraagt de TVL aan voor een periode van 3 maanden.

  Let op: de TVL-regeling is sinds het 4e kwartaal van 2020 beschikbaar voor vrijwel alle bedrijven. Dit geldt ook voor het 1e en 2e kwartaal van 2021. Voor het 2e kwartaal is het subsidiepercentage verhoogd naar 100%.

  Lees meer over de voorwaarden van de TVL-regeling.

 • Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor starters

  Bent u startende ondernemer? Dan kunt u subsidie aanvragen voor uw vaste lasten. U kunt de regeling tot 12 juli aanvragen bij RVO.

  Belangrijke voorwaarde is dat u zich tussen 1 oktober 2019 en 30 juni 2020 in het Handelsregister van KVK heeft ingeschreven. Ook moet u minimaal € 1.500 vaste lasten hebben per kwartaal. RVO berekent dit op basis van uw SBI-code.

  Lees meer over de voorwaarden van de TVL voor starters op RVO.nl.

 • Tegemoetkoming in de loonkosten (NOW)

  Bent u werkgever? Dan kunt u een beroep doen op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud Werkgelegenheid (NOW). De tegemoetkoming is telkens voor een periode van 3 maanden.

  Let op: TVL heeft invloed op de NOW-subsidie. De TVL wordt gezien als omzet waardoor u mogelijk minder NOW-subsidie krijgt.

  Lees meer over de voorwaarden van de NOW.

 • Bijstand voor ondernemers (Tozo)

  De Tozo is een extra ondersteuning voor zelfstandig ondernemers met financiële problemen. Deze Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is maximaal € 1.500 euro netto per maand. U hoeft deze gift niet terug te betalen. U vraagt de Tozo aan bij de gemeente waar u woont.

  Daarnaast kunt u een lening voor bedrijfskapitaal krijgen tot maximaal € 10.157. Deze lening moet u later wel terugbetalen.

  Lees meer over de voorwaarden van de Tozo.

 • Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

  Kunt u met moeite uw noodzakelijke kosten (zoals woonkosten) betalen? Dan kan de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u helpen. Woonkosten zijn bijvoorbeeld huur of hypotheek, gemeentelijke belastingen en elektriciteit, gas en water. U kunt de TONK met terugwerkende kracht krijgen van 1 januari 2021 tot en met juni 2021 voor maximaal 6 maanden. U kunt de TONK aanvragen bij uw gemeente.

  Lees meer over de voorwaarden van de TONK.

 • Extra subsidieregelingen

  Voor verschillende branches zijn er extra subsidies. Bijvoorbeeld voor de reissector, evenementen, dierentuinen, detailhandel en mobiliteit. Daarmee kunt u hoge vaste lasten, voorraadverlies of andere (onvoorziene) kosten betalen. Lees meer over de extra regelingen.

KVK Corona regelingencheck

Krijg inzicht in de financiële regelingen voor uw bedrijf. Doe de KVK Corona regelingencheck. Niet alle regelingen zijn opgenomen en er zijn uitzonderingen.

Belastingmaatregelen

De Belastingdienst heeft een aantal maatregelen verlengd. Zoals het versoepelde urencriterium, btw-maatregelen en de verlaging van het gebruikelijk loon.

U kunt bijzonder uitstel van betaling aanvragen en verlengen. En u kunt uitstel van betaling vragen voor andere aflossingen en belastingen. Zoals een betaalpauze voor uw hypotheek of uitstel van gemeentelijke belastingen.

Lees meer over de coronamaatregelen van de Belastingdienst.

Geld lenen

Nieuwe kredietregelingen

Verruimde kredietregelingen

Een volledig overzicht van bestaande kredietregelingen vindt u in de subsidiewijzer.

Heeft u financiële problemen?

U kunt gratis professionele coaching krijgen wanneer u financiële moeilijkheden heeft. U kunt hiervoor terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB).

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.

Internationale reizen en vervoer

Gratis coronatest voor reizen

Reist u in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland? Dan kunt u zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn. En zich deze zomer moeten laten testen om op reis te kunnen.

Verplichte coronatest en quarantaineplicht

Reist u naar Nederland uit een risicogebied (met oranje reisadvies)? Dan moet u een negatieve coronatest laten zien. Na aankomst in Nederland moet u 10 dagen in quarantaine (thuisblijven). Ook als u gevaccineerd bent tegen corona. Op dag 5 mag u zich opnieuw laten testen. Is de test negatief, dan hoeft u niet meer thuis te blijven.

Komt u uit een land waar zorgwekkende virusvarianten voorkomen? Dan moet u voor vertrek mogelijk ook een sneltest doen. Dit hangt af van hoe u reist. Testafname kan per land en vervoersmiddel verschillen.

Bekijk de actuele Checklist reizen naar Nederland tijdens corona op Rijksoverheid.nl.

Coronabewijs voor reizen binnen Europa

Vanaf 1 juli kunt u binnen de EU makkelijker reizen met een coronabewijs. Officieel heet het bewijs het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Daarin staat of u volledig gevaccineerd bent, recent negatief getest bent of hersteld van corona. Let op: de regels voor toegang en quarantaine verschillen per land. Lees meer over het DCC en reizen op Rijksoverheid.nl.

Werkbezoek naar het buitenland

Moet u voor zaken of een beurs naar het buitenland? Sinds 15 mei is reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk. Per land geldt een reisadvies. Lees meer over reizen naar het buitenland op wijsopreis.nl. Reist u naar het buitenland, dan moet u bij terugkeer een negatieve coronatest laten zien.

Bekijk de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus en internationaal zakendoen op de landenpagina's van RVO.

Uitzonderingen quarantaineplicht

Voor sommige reizigers geldt de quarantaineplicht niet. Bijvoorbeeld voor bepaalde beroepen zoals monteurs, zorgpersoneel of als u grenswerker bent. Lees op Rijksoverheid.nl wanneer u niet in thuisquarantaine hoeft.

Reisbeperking voor niet-Europese reizigers

Komt een zakenrelatie van u naar Nederland? Uit sommige landen buiten de EU met een hoog risico, mogen reizigers niet zomaar naar Nederland reizen. Dit geldt niet voor noodzakelijke reizen van bijvoorbeeld zorgverleners, kennismigranten, vervoerders of diplomaten. Aan deze uitzonderingen zijn voorwaarden verbonden.

Check op Rijksoverheid.nl voor welke landen de inreisbeperking geldt.

Vrachtverkeer en goederenvervoer

Reisadviezen voor EU-landen gelden niet voor het vervoer van noodzakelijke goederen, zoals voedsel, medische apparatuur en medicijnen. Vervoerders kunnen in landen met een aangescherpt reisadvies in- en uitreizen, door de lucht, over het spoor en over het water.

Lees de actuele informatie over vervoer tijdens de coronacrisis op de website van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Informatiepunten


Deze informatie is geplaatst door:
 • KVK
 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
 • Antwoord voor bedrijven
 • Belastingdienst