Welkom op de kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Zonnepanelen: btw terugvragen voor uw bedrijf of woning


Als u zonnepanelen koopt, vraagt u de btw terug met de btw-aangifte. Lees bij uw situatie hoe u btw-aangifte doet en waar u op moet letten.

U bent zzp’er of heeft een eenmanszaak

Als zzp’er of eenmanszaak vraagt u de btw terug in de btw-aangifte die u al doet. Het maakt daarbij niet uit of u de zonnepanelen gebruikt voor uw onderneming of alleen voor uw eigen woning.

Particulieren vragen btw terug door een eenmanszaak te starten, maar die heeft u al. U kunt maar één eenmanszaak hebben. Daarom moet u de btw van de zonnepanelen in de btw-aangifte van uw bedrijf verwerken.

U doet geen btw-aangifte

Misschien gebruikt u de Kleineondernemersregeling (KOR) om geen btw-aangifte te hoeven doen. Of uw bedrijfsactiviteiten waren al vrijgesteld. Kijk dan wat uw mogelijkheden zijn om btw terug te vragen op Belastingdienst.nl.

Uw naam moet op 2 facturen staan

Voor de btw-teruggaaf moet uw naam op de factuur van de zonnepanelen staan, en op de factuur van uw energieleverancier. Als uw bedrijfsnaam op beide facturen staat, mag u die ook gebruiken als u ook met die bedrijfsnaam ingeschreven staat bij KVK.

U berekent de btw van de stroom die uw zonnepanelen opleveren

De btw van de stroom die u levert aan uw energieleverancier en van de stroom die u zelf gebruikt, draagt u af aan de Belastingdienst. Die btw moet u zelf berekenen. Zolang u btw-aangifte doet voor uw eenmanszaak, moet u dat ook doen voor de stroom die u levert en zelf gebruikt.

Lees hoe u als zzp’er of met een eenmanszaak btw op zonnepanelen berekent en terugvraagt.

U heeft een vennootschap zoals een bv of vof

Met een vennootschap maakt het voor de btw-teruggaaf uit of u de zonnepanelen voor uw eigen woning koopt, of dat uw onderneming ze koopt.

U koopt zonnepanelen voor uw onderneming

Als u de zonnepanelen koopt voor uw bedrijf, dan vraagt u de btw van de aanschaf en installatie terug met de btw-aangifte die u altijd al doet.

Lees meer over btw op zonnepanelen berekenen en terugvragen op Belastingdienst.nl.

U koopt zonnepanelen voor uw eigen woning

Heeft u een vennootschap en plaatst u zonnepanelen op uw eigen woning? Dan volgt u de stappen zoals een particulier die neemt; u meldt zich voor de zonnepanelen aan als ondernemer om de btw terug te vragen.

Uw naam moet wel op de factuur staan van de zonnepanelen en op uw energienota.

Lees hoe u btw terugvraagt voor uw eigen woning op Belastingdienst.nl.

U heeft eerder btw teruggevraagd

Heeft u eerder btw teruggevraagd voor zonnepanelen toen u nog geen ondernemer was? Dan heeft de Belastingdienst u toen geregistreerd als eenmanszaak. Door die registratie kon u btw-aangifte doen en btw terugvragen. Als u nu een eenmanszaak begint of als zzp’er start, krijgt u opnieuw met btw te maken.

Voor de btw gaat de Belastingdienst uit van uw registratie als eenmanszaak voor zonnepanelen. Bij die registratie kan staan dat u geen btw-aangifte meer doet. Wilt u nu wel btw-aangifte doen? Bijvoorbeeld om btw af te trekken. Kijk dan aan welke voorwaarden u moet voldoen op Belastingdienst.nl.


Deze informatie is geplaatst door:
  • Belastingdienst