Welkom op de kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Coronacrisis: uitstel van betaling belastingen en aflossingen


Kijk welke mogelijkheden er zijn om uitstel van betaling te krijgen bij overheden en banken. Of om iets meer geld over te houden.

Bijzonder uitstel van betaling bij de Belastingdienst niet langer mogelijk

Tot 1 april 2022 kon u voor de meeste belastingen bijzonder uitstel van betaling krijgen. Dat is niet meer mogelijk. U moet alle belastingaanslagen met een betaaldatum op of na 1 april 2022 weer op tijd betalen.

Uw belastingschuld na bijzonder uitstel aflossen

Heeft u bijzonder uitstel van betaling gekregen? Dan heeft u een belastingschuld opgebouwd. Vanaf 1 oktober 2022 moet u beginnen met aflossen. De Belastingdienst biedt u een betalingsregeling aan voor het afbetalen van uw belastingschuld.

Voorlopige aanslag verlagen

Als u een voorlopige aanslag krijgt voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting, dan kunt u die verlagen als u de komende tijd minder inkomsten verwacht. Stijgen uw inkomsten weer? Wijzig dan ook uw voorlopige aanslag. Zo voorkomt u dat u bij uw definitieve aanslag moet bijbetalen.

Kijk waar u nog meer rekening mee moet houden met uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting en de coronamaatregelen.

Bijzonder uitstel en voorlopige aanslag 2022

Heeft u bijzonder uitstel van betaling gekregen vanwege de coronacrisis? Dan hoeft u uw voorlopige aanslag voor 2022 nog niet te betalen. Het hele bedrag wordt toegevoegd aan de betalingsregeling.

Deblokkering g-rekening voor loonheffingen en btw

Bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en g-rekeningen gebruiken, kunnen bij de Belastingdienst verzoeken om deze rekeningen te laten deblokkeren. Vanwege de coronacrisis kan de Belastingdienst tijdelijk ook bedragen vrijgeven die zijn gereserveerd voor (naheffings)aanslagen loonheffingen of btw. Deze maatregel geldt tot 1 oktober 2027, het einde van de betalingsregeling voor bijzonder uitstel van betaling

Deblokkeren g-rekening

Lees op Belastingdienst.nl hoe u uw g-rekening deblokkeert.

Uitstel betaling van andere belastingen

Gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting

Heeft u moeite met het betalen van overige belastingen? Vraag aan uw gemeente of waterschap welke mogelijkheden er zijn voor uitstel of een betalingsregeling. Bij de meeste waterschappen kunt u uitstel aanvragen voor de waterschapsbelastingen. Ook bij de meeste gemeenten kunt u een betalingsregeling aanvragen als u financiële problemen heeft. Bijvoorbeeld voor de reinigingsrecht en afvalstoffenheffing en rioolbelasting

Betalingsregeling aanvragen

U vraagt uitstel van betaling of een regeling aan bij uw waterschap en uw gemeente.

Stel uw aflossingen uit

Zakelijke lening

Heeft u een zakelijke lening bij de bank? Verschillende banken verlenen hun klanten in sommige gevallen uitstel van aflossing op leningen. Neem contact op met uw bank voor de mogelijkheden.

Betaalpauze hypotheek

Uw bank kan u een betaalpauze geven voor uw hypotheek zodat u minder rente en aflossing betaalt. Bespreek de mogelijkheden met uw bank. Lees over de voorwaarden en gevolgen van de betaalpauze voor belastingen en toeslagen op Belastingdienst.nl. Een hypotheekpauze heeft misschien gevolgen voor uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting.

Uitstel aanvragen

Vraag aan uw bank wat de afspraken en mogelijkheden zijn.

Microkrediet

Qredits verleent microkredieten aan kleine ondernemers en zzp’ers. U kunt bijvoorbeeld een corona-overbruggingskrediet aanvragen. Heeft u een lening, dan kunt u 6 maanden uitstel van aflossing aanvragen voor uw lening.

Uitstel aanvragen

Neem contact op met Qredits om uitstel of een corona-overbruggingskrediet aan te vragen.


Deze informatie is geplaatst door:
  • KVK
  • Belastingdienst