Welkom op de kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Ondernemerschap: inzicht in groeifases en ambitie


Ontdek uzelf en uw onderneming

Bij elke groeifase horen groeipijnen in het ondernemerschap. Waarom zijn dingen in uw onderneming anders geworden? Inzicht in deze groeifases en uw manier van ondernemen helpt u verder. Ontdek uzelf en uw onderneming en geef nieuwe betekenis aan uw ondernemerschap!

Ondernemerschap is voor iedereen anders

Uw karakter, competenties en ambities: het hoort allemaal bij uw ondernemerschap. Maar iedere ondernemer reageert anders op de groei van een onderneming. Houd uzelf daarom af en toe een spiegel voor. Hiermee maakt u inzichtelijk waar uw ambities liggen en kijkt u naar de balans tussen uw persoonlijk belang en het bedrijfsbelang. Met inzicht in uw ondernemerschap kunt u als ondernemer actie ondernemen op zaken die moeten veranderen. Uw ondernemerschap groeit mee met uw onderneming.

Uw onderneming en ondernemerschap

Er zijn diverse bedrijfskundige modellen waarmee u naar uw ondernemerschap kunt kijken.

  • Met het Levenscyclusmodel ziet u in welke groeifase uw onderneming zit. Gedurende een cyclus zal de omzet stijgen, stabiliseren en uiteindelijk afnemen. (Gebaseerd op model Greiner.)
    Afbeelding model Greiner
  • Met het Model van Quinn (bewerkt door Syntens) bekijkt u de bedrijfscultuur. Is deze intern of extern gericht en flexibel of juist stabiel?
    Afbeelding model Quinn

Uzelf en ondernemerschap

Niet alleen uw onderneming, maar ook uw persoonlijkheid hoort bij uw ondernemerschap. Wat zijn uw ambities? Waar bent u goed in en wat kan beter? En, heel belangrijk, doet u wel dingen die u echt wilt? Door deze vragen te beantwoorden, onderbouwt u uw ambities en toetst u ze op inconsequenties. Met dit inzicht in uw ondernemerschap kunt u aan gaan pakken wat nodig is om uw ambities te realiseren.

Ondernemerschap betekenis geven

Wanneer u door al deze vragen meer inzicht hebt gekregen in uzelf en uw onderneming is het tijd voor betekenisgevingacties. Door deze acties te bepalen krijgt u helderheid in wat u wanneer zou moeten oppakken. Is het bijvoorbeeld tijd om structuur aan te brengen in uw onderneming? Is het verstandig om een cursus te volgen? Met zulke bewuste acties geeft u betekenis aan uw ondernemerschap.


Deze informatie is geplaatst door:
  • KVK