Welkom op de kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Innovatiekansen


Innovatie is meer dan alleen een nieuw product ontwikkelen. Boort u een nieuwe markt aan? Of vernieuwt u een proces binnen uw bedrijf? Ook dan bent u bezig met innovatie. Waar liggen de innovatiekansen voor uw bedrijf?

Op welke gebieden kunt u innoveren?

 • Product & Dienst (vernieuwing in wat u aanbiedt)
 • Markt & Marketing (vernieuwing van de markt die u bedient en de manier waarop)
 • Technologie & ICT (vernieuwing van gebruikte technologieën en inzet van ICT)
 • Organisatie & Processen (vernieuwing van de onderneming en het ontwikkelproces)

Waar liggen uw kansen?

Op welk gebied u het beste kunt vernieuwen, hangt af van uw bedrijf en situatie. Een innovatie heeft kans van slagen als uw klanten er ook op zitten te wachten. U maakt tenslotte geen nieuw product als daar geen behoefte aan is. Ook maatschappelijke trends en ontwikkelingen bieden kansen voor uw bedrijf. Voorbeelden van innovatiekansen:

 • Reshoring
  Produceren in lagelonenlanden wordt offshoring genoemd. Reshoring is productie terughalen uit lagelonenlanden en/of er bewust voor kiezen om in Nederland te produceren. Wilt u weten welke strategie het best bij uw bedrijf past? De publicatie Produceren in Nederland of in lagelonenlanden? (pdf) van KVK helpt u op weg.
 • Internet of Things
  Het Internet of Things (IoT) is een visie waarin steeds meer ‘dingen’ (objecten, producten, apparaten, systemen) digitaal met elkaar en de mens communiceren. Welke mogelijkheden heeft u om slimme en internet-verbonden business te ontwikkelen en toe te passen om uw bedrijf toekomstbestendig te maken? 
 • 3D printen 3D printen is een productieproces dat een product in lagen opbouwt. Ontdek de grenzeloze mogelijkheden van deze techniek binnen uw bedrijf.
 • Big data
  Als gevolg van de digitalisering ontstaat er een enorme hoeveelheid data. Analyse van deze Big data levert waardevolle informatie op voor uw bedrijf. Uw bedrijf hoeft niet 'big' te zijn om hiervan te profiteren. Bekijk het gratis e-book Boost je business met (big) data van KVK.
 • Duurzaam ondernemen
  Steeds meer bedrijven kiezen voor duurzaam ondernemen met oog op de toekomst. Bepaal uw eigen koers bij het kiezen voor duurzaam ondernemen.
 • Organisatievernieuwing
  Organisaties veranderen. Er ontstaan andere organisatievormen. Opnieuw investeren in uw organisatiestructuur, -cultuur en uw mensen. Ontdek uw kansen bij organisatievernieuwing
 • Ketensamenwerking
  Uw bedrijf is gekoppeld aan afnemers en toeleveranciers. Samen met hen vormt u een (productie)keten. Door binnen deze keten anders samen te werken, kunt u als onderneming beter presteren. Ontdek uw mogelijkheden met ketensamenwerking.

Innoveren op meer gebieden

Innoveren kan op meer gebieden tegelijk. U kunt een nieuw product introduceren op een nieuwe markt met misschien zelfs nieuwe klanten. Of u werkt samen met een nieuwe partij aan de vernieuwing van uw ICT. Succesvolle innovaties zijn steeds vaker zulke 'nieuwe verbindingen'. Dat vereist wel enige flexibiliteit. Soms is het nodig dat u uw businessmodel en strategie helemaal omgooit.


Deze informatie is geplaatst door:
 • KVK