Welkom op de kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Europese subsidies


De Europese Unie (EU) verleent subsidies aan projecten of organisaties die de belangen van de EU dienen of bijdragen aan de uitvoering van een programma of het beleid van de EU. De EU reserveert voor de lidstaten jaarlijks een bedrag van meer dan € 300 miljard.

Om in aanmerking te komen voor een Europese subsidie laat u uw projecten of diensten aan te laten sluiten bij het Europese beleid. Daarnaast zijn er regels opgesteld zodat de subsidieverlening zo helder mogelijk verloopt.

  • Een Europese subsidie krijgen is meestal alleen mogelijk via ‘Call for proposal’ (een openbare aanbestedingen). De Europese Unie doet een oproep om voorstellen in te dienen. Belangstellenden kunnen een actieplan indienen, dat overeenkomt met het beleidsterrein en de gestelde voorwaarden.
  • De subsidieverlening mag niet leiden tot winst voor de begunstigden;
  • Subsidie aanvragen met terugwerkende kracht, voor een gebeurtenis in het verleden, is niet mogelijk.

Geïnteresseerden in een EU-subsidie kunnen een aanvraag indienen door op een ‘Call for proposal’ te reageren. Denk bij mogelijke geïnteresseerde partijen aan: ondernemingen (incl. MKB), universiteiten, onderzoeksinstellingen en andere organisaties.

Subsidiewijzer

Zoekt u een Europese subsidie of regeling voor financiering? Of wilt u weten wat er mogelijk is voor uw bedrijf? In de subsidiewijzer vindt u alle openstaande subsidies en regelingen. De Rijksdiesnt voor Ondernemend Nederland (RVO) voert deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse ministeries en de Europese Unie.

Een subsidie aanvragen bij de overheid

Hoe vraagt u een subsidie aan? En waar kunt u terecht voor meer concrete informatie over financieringsmogelijkheden via subsidies? Een subsidie aanvragen is voor u waarschijnlijk geen dagelijks werk. Bereid u daarom goed voor en vergroot zo de kans dat u de subsidie krijgt. U kunt ook subsidieadvies en hulp vragen van een adviseur. Begin in ieder geval op tijd. Want een subsidieaanvraag kan veel tijd kosten.

Uitvoerende organisaties

In Nederland zijn verschillende organisaties aangewezen om de Europese subsidieprogramma's uit te voeren. Zij hebben informatie over actuele subsidiemogelijkheden en helpen u graag verder. U vindt ze terug in de subsidiewijzer.


Deze informatie is geplaatst door:
  • KVK