Welkom op de kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Coronacrisis: NOW-noodmaatregel


Werkgevers met omzetverlies door corona kunnen tegemoetkoming in loonkosten aanvragen via NOW. Lees hier meer.

Heeft u werknemers en heeft u omzetverlies door de coronacrisis? U kunt via de NOW-noodmaatregel een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. De Rijksoverheid heeft de 7e aanvraagperiode voor NOW (NOW-5) aangekondigd. De NOW-5 is voor de maanden november en december 2021.

Wat is NOW?

De NOW is een tegemoetkoming in de loonkosten. Het gaat om loonkosten voor werknemers met een vast en flexibel contract. De NOW vergoedt 85 procent van de loonkosten. Hierdoor kunt u het personeel doorbetalen en medewerkers behouden.

Wanneer komt u in aanmerking?

U bent werkgever met personeel en heeft door de coronamaatregelen tenminste 20 procent minder omzet. Dit geldt ook voor startende ondernemers die tussen 1 februari 2020 en 30 september 2021 zijn begonnen. Meer informatie over de voorwaarden voor de NOW-5 staat binnenkort bij UWV.

Hoe kunt u NOW aanvragen?

U kunt naar verwachting vanaf december de NOW-5 aanvragen bij UWV.

Als u de NOW aanvraagt dan krijgt u eerst een voorschot. Pas als uw echte omzetverlies bekend is, kan UWV een definitieve tegemoetkoming berekenen. U moet per aanvraagperiode een definitieve berekening aanvragen bij UWV. Was uw omzet beter dan u had verwacht? Of is uw loonsom gedaald? Dan kan het zijn dat u (een deel) van de NOW moet terugbetalen.


Deze informatie is geplaatst door:
  • Antwoord voor bedrijven