Welkom op de kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Cloud computing, cyber security en andere digitale bedrijfsoplossingen


Waarschijnlijk maakt u al gebruik van digitale diensten, zoals e-mail, administratiesoftware of factureert u digitaal. Welke mogelijkheden zijn er nog meer om werkprocessen te verbeteren? Wat zijn de voordelen? En waarmee moet u rekening houden?

Cloud computing

Cloud computing of werken in de cloud betekent dat uw programma's en gegevens op elke locatie en op ieder apparaat bereikbaar zijn. Zo kunnen u en uw medewerkers altijd en overal werken waar internet is. Informatie in de cloud wordt op 1 of meerdere servers opgeslagen.

Voordelen

Cloud computing bespaart kosten en levert gebruiksgemak op. Dat komt door een aantal voordelen:

 • U heeft minder eigen hard- en software nodig. Aanschaf, installatie, onderhoud en beheer hiervan doet de leverancier van de clouddienst.
 • Uw data staat in professionele datacenters. Die nemen maatregelen tegen brand, diefstal, hardwarestoringen en stroomuitval.
 • U betaalt voor wat u gebruikt, vaak op abonnementsbasis.
 • U werkt onafhankelijk van locatie en apparaat, zolang er maar een internetverbinding is.

Aandachtspunten

 • Weeg goed af welke diensten online toegankelijk mogen zijn en welke u strikt voor uzelf houdt.
 • Check of wet- en regelgeving van het land waarin de servers staan voldoen aan Europese wetgeving. Bijvoorbeeld als het gaat om de verwerking van persoonsgegevens.
 • Controleer de beveiliging van uw data in de cloud. Zorgt de leverancier voor versleutelde opslag én transport van uw data? Versleutel liever ook zelf uw data voordat het de cloud ingaat.

Meer informatie over werken in cloud: ICT Informatiecentrum.

Blockchain

Blockchain is een technologie die (waarde)transacties tussen twee of meer personen zonder tussenkomst van derden toetst en vastlegt. Traditionele toetsing en registratie, zoals het eigendom van grond of gebouwen, wordt vastgelegd in centrale databases. Onafhankelijke partijen, zoals het Kadaster, gemeenten of de notaris, beheren die databases. Zij kunnen als enigen gegevens in deze databases toevoegen, aanpassen of verwijderen.

Toetsing door technologie

Bij blockchain gebeurt deze toetsing en registratie niet door 1 partij, maar door het systeem (technologie) zelf. Alle gebruikers hebben een kopie van de database en controleren gezamenlijk en automatisch of een transactie mag plaatsvinden. Daarvoor hebben zij vooraf regels vastgesteld. Vergelijk het met een puzzel: pas als alle stukjes op de juiste plek liggen, is de puzzel af. Er is dus niet 1 persoon die de puzzel maakt (bijvoorbeeld de notaris), maar meerdere spelers gezamenlijk (de gebruikers).

Voordelen en nadelen

Het grote voordeel van blockchain is dat het systeem niet afhankelijk is van de tussenkomst van 1 partij. En hoe deze de beveiliging geregeld heeft. Met blockchain is het vastleggen van transacties tussen twee of meer partijen goedkoper en nauwkeuriger (zonder fouten). Bovendien is de blockchain minder makkelijk te hacken dan centrale databases. Maar, er zijn ook nadelen. Het afhandelen van transacties kost heel veel rekenkracht van computers en daarmee ook energie (stroom).

Meer over blockchain: Dutch Blockchain Coalitie (DBC).

Smart Industry

Smart Industry, slimme industrie of Industry 4.0 is een containerbegrip voor alle manieren waarop productieprocessen gedigitaliseerd kunnen worden. Bij Smart Industry gaat het om slimme inzet van ICT, waarbij machines onderling met elkaar verbonden zijn en intelligent worden aangestuurd. Het maakt processen en producten:

 • efficiënter
 • flexibeler
 • kwalitatief beter
 • op maat voor de klant

Meer informatie:

Cyber Security Scan Smart Industry

De Cyber Security Scan Smart Industry vertelt u aan de hand van een aantal vragen welke regels voor u gelden. Wilt u meer inzicht in de cyberveiligheid van uw organisatie? Met deze regelhulp krijgt u advies om de digitale weerbaarheid van uw organisatie te vergroten.

Big data

Big data gaat over de verzameling van data. Door verbeterde computers en software kunnen verbanden en relaties ontdekt worden. Bijvoorbeeld over het gedrag van klanten. Dat geeft kansen voor iedere ondernemer. Bekijk het gratis e-book ‘Boost je business met (big) data’ van KVK.

Wetenschappelijk onderzoek

Big data wordt ook gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld voor het vinden van nieuwe behandelingen voor ziektes en zelf de genezing daarvan, en voor sociaaleconomisch onderzoek. Als de kwaliteit van de verzamelde data goed is, zijn de mogelijkheden van big data eindeloos. Meer informatie:

ERP

In een ERP-systeem komen al uw bedrijfsprocessen samen, bijvoorbeeld uw magazijnvoorraad, aankoop en verkoop. ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Met ERP kunt u de productiviteit van uw organisatie verbeteren, kosten beheersen en zo goed mogelijk voldoen aan klantwensen.

Bedrijfsprocessen digitaliseren

Het digitaliseren van bedrijfsprocessen begint bij het op orde hebben van die processen. Vooral als u een ERP-systeem wilt implementeren. Denk ook goed na hoe ERP uw bedrijfsprocessen verandert. Daarnaast moeten de verschillende afdelingen van uw bedrijf klaar zijn voor die veranderingen:

 • Wat betekent de nieuwe manier van werken voor de afdelingen die ermee gaan werken?
 • Welke teams moeten straks beter gaan samenwerken?

Test de software goed en train uw medewerkers in het werken met het systeem. Pas na goede voorbereiding kan ERP een stap vooruit zijn in uw bedrijfsbeheer.

Cyber security

Cyber security of cyberbeveiliging is het verdedigen van computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en gegevens tegen aanvallen. Met alleen een spamfilter en virusscanner bent u niet beschermd tegen cybercriminaliteit en hackers. Uit onderzoek (uitgevoerd in 2018) blijkt dat bedrijven in Nederland cybercriminaliteit niet serieus nemen. Wees u bewust van de risico’s van cybercrime en investeer in beveiliging.

Basisscan Cyberweerbaarheid

Bent u benieuwd of uw mkb-onderneming de basis op orde heeft op het gebied van digitale veiligheid? Doe dan hier de Aan de hand van 25 stellingen komt u erachter hoe uw onderneming scoort op de 5 Basisprincipes van veilig digitaal ondernemen.

Meer over cyberbeveiliging:

Vind de juiste leverancier

Wilt u uw bedrijfsprocessen verbeteren? Verdiep u goed in de oplossing waarnaar u op zoek bent. En check een leverancier voordat u met het bedrijf in zee gaat. Tips:

 • Win zoveel mogelijk informatie in over de bedrijfsoplossing waarnaar u op zoek bent.
 • Maak een lijst met eisen en wensen waaraan het product moet voldoen.
 • Doe navraag in uw netwerk: misschien dat u iemand kent die ervaring heeft met de oplossing die u zoekt. En een leverancier kan aanraden.
 • Bezoek vakbeurzen waar verschillende leveranciers zich presenteren: spreek met verkopers, woon een presentatie bij en stel vragen.
 • Heeft u een leverancier op het oog? Zoek op internet naar reviews over deze leverancier.
 • Controleer het handelsregister om erachter te komen hoe lang het bedrijf bestaat. Heeft het bedrijf een vestiging in Nederland? Check het Handelsregister van KVK (Kamer van Koophandel).
 • Vraag bij verschillende leveranciers een offerte op. Vergelijk de offertes niet alleen op prijs. Kijk bijvoorbeeld ook naar de service die een leverancier biedt.

Privacy en digitale diensten

Automatiseert u een bedrijfsproces waarin persoonsgegevens verwerkt worden? Zorg er dan voor dat u zich houdt aan de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit stappenplan helpt u op weg. De AVG geldt ook voor het gebruik van camera’s, zoals drones en cameratoezicht op de werkplek.


Deze informatie is geplaatst door:
 • KVK