Welkom op de kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Administratie uitbesteden aan accountant of boekhouder


U denkt erover uw administratie uit te besteden? Dan kunt u kiezen tussen een accountant of een boekhouder. Maar wat zijn de voordelen van uw administratie uitbesteden? En wanneer schakelt u nu een accountant of boekhouder in?

Ondernemers kiezen er om diverse redenen voor hun boekhouding uit te besteden. Het kan de grootte en complexiteit zijn, maar ook het ontbreken van kennis over en tijd voor het bijhouden van een goede boekhouding.

Wat doet een accountant of boekhouder?

Vaak heerst er onduidelijkheid over boekhouders en accountants. Is er een verschil? Ja, boekhouders onderhouden vaak de boekhouding voor een persoon of instelling. Accountants zijn er doorgaans voor het inrichten en controleren van boekhoudingen en administraties van grotere bedrijven. Zowel boekhouders als accountants hebben met elkaar gemeen dat zij heel nauwkeurig moeten werken. Hieronder een overzicht van de belangrijkste verschillen en overeenkomsten.

Boekhouder Accountant
Werkt vaak met Zzp’ers en freelancers, eenmanszaken en kleine mkb-ondernemers Grote(re) bedrijven. Verplicht vanaf 50 werknemers, 12 miljoen omzet, 6 miljoen balanstotaal. Werkt ook met grote en kleine mkb-bedrijven, eenmanszaken, zzp’ers en freelancers.
Rol Ondersteuning bedrijfsadministratie Inrichten bedrijfsadministratie, samenstellen en controle van de jaarrekening en advisering.
Werkzaamheden Administratieve taken, (belasting)aangiften, factureren, banktransacties, salarisadministratie. Controle van de jaarrekening (grotere bedrijven), samenstelling van de jaarrekening (kleinere bedrijven) en advisering over fiscale-, bedrijfseconomische- en juridische aspecten van de bedrijfsvoering, bedrijfsovername of –verkoop.
Opleiding Geen specifieke opleiding vereist Verplichte accountantsopleiding
Aansprakelijkheidsverzekering Niet verplicht Verplicht
Waarneming Niet verplicht Verplicht
Permanente educatie Niet verplicht Verplicht
Titel Niet noodzakelijk Verplicht (AA of RA)
Gedrags- en beroepsregels Niet verplicht Verplicht
Valt onder tuchtrecht Niet verplicht Ja
Toetsing Niet verplicht Ja

Naast het verschil in werkzaamheden zijn er ook verschillen qua opleiding, bevoegdheden en aansprakelijkheid. En dat is voor u als ondernemer heel belangrijk. Zij kunnen u precies uitleggen hoe uw onderneming er financieel voorstaat.

Over het algemeen verdient u de kosten van een goede accountant of boekhouder terug. Deze financiële specialisten richten uw boekhouding optimaal in, staan u bij met advies en zijn op de hoogte van verschillende fiscale voordelen. Door uitbesteding van uw boekhouding kunt u zich richten op de belangrijke werkzaamheden in de onderneming.

Tips

  • Bij het zoeken van de juiste boekhouder of accountant kunt u het beste op drie factoren letten: de prijs, de kwaliteit en de service die ze moeten leveren.
  • Vraag altijd meerdere offertes op en maak heldere afspraken over verwachtingen om teleurstelling te voorkomen.
  • Als zzp’er kunt u ook overwegen een boekhoudpakket aan te schaffen. Voordeel kan zijn dat u direct inzicht heeft in uw financiën en kosten bespaard. Maar weet vooraf goed waar u aan begint.
  • Indien u zelf gaat boekhouden, overweeg dan om een boekhouder of accountant in te huren. Hij kan u helpen om uw administratie in te richten en uw boekhouding te checken. Schakel een boekhouder of accountant ook in voor een goede uitleg van de cijfers en financieel advies.

Video: Ondernemer aan het woord

In onderstaande video komt een ondernemer aan het woord die vertelt hoe hij zijn boekhouding en belastingzaken regelt. Maar ook over de voordelen van een boekhouder. Zijn boekhouder doet niet alleen zijn aangifte maar geeft ook elke maand een adviesgesprek zodat de ondernemer op tijd financieel kan bijsturen.


Deze informatie is geplaatst door:
  • KVK