Vragen over gezondheid bij sollicitanten

24 maart 2021

Wist je dat je een sollicitant geen enkele vraag over de gezondheid van de kandidaat mag stellen? Niet tijdens het sollicitatiegesprek, maar ook niet via een sollicitatieformulier. Zelfs een vraag als ‘heeft u bezwaar tegen een medisch onderzoek?’ mag niet.

Dit verbod staat in de Wet op de medische keuringen (Wmk). Daarin staat dat gezondheidsvragen uitsluitend tijdens een aanstellingskeuring mogen worden gesteld, en dan alleen door een bedrijfsarts. En een aanstellingskeuring mag trouwens ook niet zomaar. In geen enkele andere situatie mag zo’n vraag gesteld worden.

De Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) ziet toe op de naleving van de wet. Eind 2018 constateerde CKA dat in onze sector bedrijven gebruikmaakten van sollicitatieformulieren waarin gezondheidsvragen worden gesteld. Daarna is dat gelukkig verbeterd: bij de laatste controle bleek dat de meeste werkgevers hun sollicitatieformulier hebben aangepast

Controleer je sollicitatieformulier

Heb je nog steeds in je sollicitatieformulier gezondheidsvragen? Sollicitanten kunnen zich hierdoor benadeeld voelen en melden aan de Commissie Klachtenbehandeling. Controleer dus dat er echt geen gezondheidsvragen in je sollicitatieformulieren staan.

Waarom mag je geen gezondheidsvragen stellen?

Iedereen moet een kans hebben op een baan die bij hem of haar past. Mensen mogen niet vanwege mogelijke gezondheidsproblemen van werk worden uitgesloten. Daarom wil de wetgever voorkomen dat werkgevers het risico op ziekteverzuim en daarbij behorende kosten bij voorbaat proberen te beperken, door te selecteren op mogelijke gezondheidsrisico’s van sollicitanten.

Heb je vragen?

Bel de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen voor advies: 070-3499573. Je kan ze ook een e-mail sturen: info@aanstellingskeuringen.nl. Uiteraard kan je bedrijfsarts je hierover verder adviseren.