Welkom op de kennisbank

Zoek of selecteer hieronder

Avondklok, werkgeversverklaring en uw bedrijf


Tot woensdagochtend 28 april geldt er een avondklok om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Moet u of uw werknemer voor werk toch de straat op? Dan is naast een eigen verklaring ook een werkgeversverklaring nodig. Lees wat de gevolgen en uitzonderingen van de avondklok zijn voor u en uw bedrijf.

Einde avondklok vanaf 28 april

Het kabinet schrapt de avondklok vanaf 28 april. Vanaf dan mag u ook na 22.00 uur ’s avond weer naar buiten. Tot woensdagochtend 28 april, 4.30 uur, gelden de huidige regels op deze pagina.

Het is verboden om tussen 22.00 uur en 4.30 uur zonder geldige reden op straat te zijn. Het kabinet hoopt met deze maatregel de verspreiding van het coronavirus te beperken. Voor sommige beroepsgroepen geldt een uitzondering.

In sommige gevallen mogen u of uw werknemers wel buiten zijn tijdens de avondklok. Uitzonderingen die gelden voor werk zijn:

  • Werknemers in vitale beroepen die op weg zijn van of naar werk
  • Werknemers die noodzakelijke werkzaamheden verrichten. Bijvoorbeeld werk aan de weg.
  • Pakketbezorgers
  • Maaltijdbezorgers
  • Werknemers in personenvervoer
  • Goederentransporteurs

Op Rijksoverheid.nl vindt u de complete lijst met uitzonderingen. Iemand ophalen van of wegbrengen naar werk is geen geldige reden om buiten te zijn tijdens de avondklok.

Werkgeversverklaring tijdens de avondklok

U bepaalt of werkzaamheden noodzakelijk zijn tijdens de avondklok. Als dit zo is, dan moeten uw werknemers verplicht een door u ondertekende werkgeversverklaring bij zich hebben. Als werkgever mag u de werkgeversverklaring voor uzelf ondertekenen. Een modelverklaring vindt u op Rijksoverheid.nl. U mag alleen deze modelverklaring gebruiken. U mag niet zelf een formulier maken. Het tonen van de werkgeversverklaring mag op papier of digitaal.

Werkgeversverklaring naast eigen verklaring

Naast de werkgeversverklaring hebben u of uw medewerkers tijdens de avondklok ook de ‘Eigen verklaring avondklok' nodig. Ook dit formulier vindt u op Rijksoverheid.nl.

Terugkerend werk tijdens avondklok

Wanneer u of uw werknemer vaker tijdens de avondklok moet werken, hoeft u maar een keer de werkgeversverklaring in te vullen. Op de verklaring vult u in welke periode u of uw werknemer buiten moet zijn tijdens de avondklok.

Werkgeversverklaring geautomatiseerd invullen

Moet u de werkgeversverklaring voor meerdere werknemers ondertekenen? Dan kunt u dit ook automatiseren. Op Rijksoverheid.nl leest u hoe dit kunt automatiseren.

Werkgeversverklaring voor zzp’ers

Moet u als zelfstandige aantoonbare noodzakelijke werkzaamheden verrichten? Dan mag u de werkgeversverklaring zelf ondertekenen.

Boete bij overtreding avondklok

Als u tijdens de avondklok zonder geldige reden of zonder de benodigde verklaring(en) op straat bent, kunt u een boete van € 95 krijgen.

Openingstijden winkels tijdens avondklok

Winkels moeten om 20.00 uur sluiten. Levensmiddelenwinkels zoals supermarkten, moeten om 21.45 uur sluiten. Lees meer over regels voor winkels.


Deze informatie is geplaatst door:
  • KVK